Dráhy v zahraničí

Vyhledávání:
ODKAZY Klikněte zde pro rozvinutí mnoha dalších odkazů (kořen navigace)
DRÁHY Z toulek kolem drah, z archívů a z příspěvků přátel jsem poskládal galerii fotek z různých drah a událostí kolem nich. Dělám to pro svou vlastní radost jako hobby, a pokud se Vám obrázky zalíbí, budu jen rád.
Dráhy v zahraničí No a tak nás některé toulky zavedly i na dráhy které nejsou české. I v cizině nacházíme zrušené dráhy, zubačky, které pozbyly původního významu a dráhy, které mají svůj zenit zřetelně za sebou. Nicméně nacházíme vtipná řešení, jak provoz zhospodárnit, jak proměnit bývalé hospodářské dráhy v dráhy turistické a jak se dostat za pár hodin expresním vlakem z metropole cca 600km až do nějakého malého městečka na pobřeží.
Cremallera Cremallera
... aneb jak vypadá ozubnicová dráha v Pyrenejích
Hyéres Hyéres
Hyéres je půvabné městečko v jižní Francii
...a za Hyéres ...a za Hyéres
Jak je vidět na stránce "Hyéres", na malé jihofrancouzské nádražíčko na lokální trati zajíždí i TGV. Zajímalo nás, co je dál.
Colle di Tenda Colle di Tenda
Pokud sledujete na mapě směr z Torina (Itálie) na jih, k mořskému pobřeží, určitě zpozorujete železniční trať, která prochází italským městem Cúneo, překonává Alpi Maritime tunelem pod průsmykem Colle di Tenda, na území Francie zvaném Col de Tende, po cca 40 kilometrech se vrátí na území Itálie a pobřeží Středozemního moře dosáhne ve stanici Ventimiglia.
Gmünd - Litschau Gmünd - Litschau
Jindřichohradecké úzkorozchodné dráhy jsou již notoricky známé, ale méně známé už je, že na druhé straně hranice, kdysi neprodyšně uzavřené (a ještě dříve tam žádná hranice nebyla) najdeme úzkorozchodky také.
Sardegna 2000 Sardegna 2000
Z důvodu členitosti místního terénu je železniční doprava poněkud pomalá. Místní kuriozitou je "Zelený vláček", který jezdí pravidelně na turistických trasách v obzvláště zajímavých částech ostrova.
Cerbére/Port Bou Cerbére/Port Bou
Zdá se, že Španělé byli jinačí chlapíci, a udělali svoje koleje o 23,2 cm (!) širší - a zadělali tak na nutnost stanic s překladišti na francouzské hranici.
Vauvert Vauvert
Vauvert je malé městečko na trati z Nimes do přímořského města Le Grau du Roi.
le petit train jaune le petit train jaune
Ze stanice Villefranche Vernet les Bains vede elektrická úzkorozchodná dráha do Latour de Carol. Tato úzkokolejka přežila dodnes jako turistická drážka, v turistických průvodcích zvaná jako le petit train jaune - vláček pro potěšení.
Meran - Mals Meran - Mals
Zastavili jsme při cestě, při návratu z lyžovačky. Prostě malé, provincionální nádraží (Sluderno). Hezké. Pak jsme zastavili v Mals. A teprve za dva roky jsem zjistil co jsme to vlastně nafotili.
Tauernbahn Jménem Tauernbahn se označuje dráha mezi Schwarzach-St. Veit ve spolkové zemi Salzburg a Spittal an der Drau v Korutanech. Tauernbahn je klasická horaká dráha, která překonává hřeben Vysokých Taur na délce 79 km s maximálním stoupáním 25 promile a vrcholovým tunelem o délce 8370 m.
Wieliczka Wieliczka
Wieliczka - to nejsou jenom známé solné doly - nebo nyní spíše obrovské muzeum pod zemí, ale též koncová stanice lokální dráhy PKP.
Mauterndorf Mauterndorf
To bylo o lužařském zájezdu do Untertauern v únoru 2022. A ocamcaď je to do Mautendorfu jenom skok. No tak jo! Ale fotky jsou spíše stylu "Oči má sněhem zaváté ..." . A kdybyste hledali Club 760, tak je to tady. Verein der Freunde der Murtalbahn.