Projekt DRÁHY  České dráhy  Dráhy v zahraničí  Cremallera  Hyéres  ...a za Hyéres  Colle di Tenda  Gmünd  Sardegna2000  1435/1667  Vauvert  le train jaune  Meran-Mals  Tauernbahn  Wieliczka  Mauterndorf

le petit train jaune

Z jihofrancouzského Perpignanu vede dráha až k hřebenům Pyrenejí, do příhraniční stanice Latour de Carol (tam se napojuje na dráhu vedoucí ze Španělska do francouzského Tulouse). Kvůli náročnému horskému terénu vede normální rozchod pouze do stanice Villefranche Vernet les Bains, odkud pokračuje elektrická úzkorozchodná dráha až do Latour de Carol. Tato úzkokolejka přežila dodnes jako turistická drážka, v turistických průvodcích zvaná jako le petit train jaune - vláček pro potěšení.
Po příjezdu do Villefranche VLB zjišťuji, že nejbližší dva vlaky jsou plné - jízda vlakem tedy nehrozí. Fotoaparátem tedy zabírám alespoň odjezd 1. turistického vlaku spolu s odstaveným elektrickým vozem staršího typu.
Ačkoliv je dráha propagovaná jako turistická atrakce, na nádraží ve Villefranche stojí na odstavných kolejích výběr vozů nákladních. Mohutný dvoudílný sněhový pluh působí na jihu Francie ve vedru přes 30oC trochu nepříhodně, ale naznačuje, že zima v Pyrenejích si dovede zařádit.
Z pohlednic jsem věděl, že tento most kdesi existuje. Ale pokud jste na jednodenním výletě, nemáte mapu speciálku a nemáte moc času - oželíte putování za ním. Nicméně mi je železniční bůh nakloněn: zastavil jsem zcela náhodně na odpočívadle. Při obhlídce okolí, po překonání malého hřebínku na mne most vykoukl. Lovím z kapsy jízdní řád: a ejhle! Vlak pojede za necelých 45 minut. No nepočkali byste též?
Po zdařilém fotu na lanovém mostě přebíhám hřebínek zpět a fotím vláček za tunelem, u přejezdu, ze kterého je velmi dobře vidět 3., napájecí kolejnice. Napětí v ní jsem však radši nezkoušel!
I když silnice překonává mnohé serpentiny v prudkém klesání, vlak musí jet na spádu velmi opatrně a má na cestě zastávku. Předjíždím jej tedy a na poslední chvíli stíhám na 2-patrovém mostě přes strž. Není to sice nejfotogeničtější místo, spodní patro z něj není vidět, ale je dobře vidět prudké klesání trati na mostě.
Takto představují le petit train jaune turistické kanceláře.... (ten pohled ukazuje most docela dobře)
Náčrtek trati z jízdního řádu SNCF
Jízdní řád platný od 3.7.2005 do 25.8.2005  
Villefranche Vernet les Bains - Latour de Carol S.Káldy, červenec 2005
Latour de Carol - Villefranche Vernet les Bains murko@volny.cz