Tochovice - Orlík
Orlík, 10.4.1999 23.6.2001 - výhybna Pečice Orlík 27.4.2013 Mapa O vlečce na Orlík Zapomenutá vlečka Periskop Kontakty

K návštěvě pozůstatků vlečky Tochovice - Orlík mě inspirovaly články "Zapomenutá vlečka" autorů J. Ptáka a M.Šrámka v časopise Železnice č.2/1994 a "O vlečce na Orlík" od Daniela Pavlíčka v časopise Železnice č.5/1997.

Z vlečky samotné už zbyly pouze náspy, propustky, několik zhnilých pražců a pár drobných artefaktů. Nicméně trať vede překrásnou krajinou, v blízkosti Vltavy značně členitou. Při snesení železničního svršku došlo k odstranění většiny náletových dřevin - takže náspy byly dobře schůdné. Lze jen litovat, že se již nezdaří záměr vybudovat zde muzejní železnici.

10.4.1999 byl překrásný sluneční jarní den. Odměnou za trmácení se po kamenitých náspech byly překrásné výhledy a poznání zajímavé části Povltaví. Na závěr nás čekalo zajímavé vyprávění pracovníků železniční stanice Tochovice. Pokud k tomu přičteme výživnou návštěvu příjemného a dobře zásobeného bistra (ona je to spíše restaurace)  u Chrášťan na silnici Praha Písek - máme perfektně strávený den.

Při uvádění faktů o vlečce jsem stál před volbou: 1. Buď použít citace s uvedením zdroje, 2. Odcitovat články doslova.

Zvolil jsem druhou možnost. Podle mně jsou články tak zajímavě napsané, že je škoda na nich cokoliv měnit.

Pokud se rozhodnete k návštěvě této vlečky, rád se s vámi podělím o referáty, popř. fotografie.

Saša Káldy
sk@tiscali.cz

Orlík, 10.4.1999 ] 23.6.2001 - výhybna Pečice ] Orlík 27.4.2013 ] Mapa ] O vlečce na Orlík ] Zapomenutá vlečka ] Periskop ] Kontakty ]