Projekt DRÁHY  České dráhy  Dráhy v zahraničí  Tauerbahn  Bad Hofgastein  Bad Gastein  Böckstein

Bad Hofgastein

Tauernbahn se označuje dráha mezi Schwarzach-St. Veit ve spolkové zemi Salzburg a Spittal an der Drau v Korutanech. Tauernbahn je klasická horaká dráha, která překonává hřeben Vysokých Taur na délce 79 km s maximálním stoupáním 25 promile a vrcholovým tunelem o délce 8370 m.Stavba dráhy začala roku 1901. V roce 1905 byla sjízdná do Badgasteinu. V roce 1909 bylo dosaženo cíle - spojení s jadranskými přístavy napojením na Karawankenbahn do Terstu. Elektrifikace dráhy proběhla v létech 1933 - 1935. V důsledku dosažení hranic propustnosti od roku 1969 započaly práce na zdvoukolejňování vybraných úseků. V současné době probíhá též optimalizace traťových oblouků.

Mezi stanicemi Mallnitz a Böckstein, kde trať Tauernským tunelem (Tauerntunnel 8370m) překonává alpský hřeben - funguje přeprava automobilů na železničních vozech (Tauernschleuse).

Uvádím zde několik foto z okolí původního, jednokolejního viaduktu u Bad Hofgastein Haltestelle, kde trať překonává nejen hluboké údolí, ale též lyžařskou lanovou dráhu Schlossalmbahn. Tyto fotky byly pořízeny při zimní návštěvě Bad Hofgasteinu v roce 2009.



iiV červenci 2023 jsem toho v Hofgasteinu moc nenafotil. Nicméně: ta nejdůležitější změna je náhrada pozemní lanovky Schlossalmbahn lanovkou kabinkovou. Na obrázku dole v pravé třetině je patrný zářez původní trati s opěrnou zídkou.